WebwinkelkeurAlle categorieën
0
0

27 november 2018

Het lichtspectrum van een kweeklamp

Ook produceren LED kweeklampen minder warmte waardoor de temperatuur rondom de lamp wordt verlaagd. Dit kan betekenen dat er minder koeling nodig is om de lucht en bodemtemperatuur in een kweekruimte stabiel te houden. Ten slotte produceren LED kweeklampen een breed scala aan verschillende kleuren (waaronder UV & IR) die allemaal nuttig kunnen zijn voor de ontwikkeling van je planten. Als laatste kunnen LED kweeklampen duurzamer zijn dan andere soorten kunstmatige verlichting door hun lange levensduur.

Lichtspectrum Led kweeklamp

Tijdens het kweken van groente en fruit hebben uw planten een specifiek kleurenspectrum nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Dit is van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van de opbrengst.

De kwaliteit van een LED kweeklamp hangt af van het lichtspectrum in combinatie met het PAR vermogen. Een kweeklamp met een hoog PAR vermogen is van noodzakelijkbelang zodat de planten door middel van lichtenergie koolstofdioxide omzetten naar koolhydraten wat ten goede komt van de ontwikkeling/ groei van uw plantsoort. Bij het vaststellen van de kwaliteit van een LED kweeklamp is de combinatie van lichtkracht en het lichtspectrum een zeer bepalende factor. Als het spectrum niet compleet is, verliest de “krachtige” lichtkracht haar effectiviteit bij de planten.

LED kweeklampen worden aangeboden in verschillende soorten lichtspectrums: reguliere led kweeklampen, full-cycle spectrums en full-spectrums. Elk van deze spectrums heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Reguliere LED Kweeklampen - Deze lampen hebben meestal twee verschillende lichtspectrums; blauw licht en rood licht. Tijdens de groeifase heeft een plant vooral blauw licht nodig om goed en krachtig te kunnen groeien. Tijdens de bloeifase is

Hoe het lichtspectrum effect heeft op de groei van je planten

Het is noodzakelijk te weten hoe LED kweeklampen functioneren in combinatie met verschillende soorten lichtspectrum. Planten gebruiken lichtenergie om kooldioxide om te zetten naar koolhydraten die bijdragen aan een goede ontwikkeling en groei. Door middel van het lichtspectrum wordt dit proces beïnvloed. Er bestaan verschillende soorten lichtspectrums, die elk hun eigen voordelen hebben voor de ontwikkeling van uw planten.

Een groeispectrum is voornamelijk voorzien van blauw licht waardoor de fotosynthese wordt gestimuleerd en de groei wordt bevorderd. Deze spectrum bestaat voornamelijk uit korte golflengten waardoor de plant wordt aangemoedigd veel kleine bladeren aan te maken. Een bloeispectrum is voornamelijk voorzien van rode licht wat is gericht op het bevorderen van bloei. Deze spectrum bestaat voornamelijk uit lange golflengten waardoor de plant wordt aangemoedigd grotere bloemknopken te maken. Daarnaast bestaat er een full-cycle spectrum wat de meeste lampen binnen ons assortiment voorzien. Dit spectrum bestaat uit een combinatie van blauwe en rode lichtkleuren.

De combinatie van lichtkracht en het lichtspectrum is zeer bepalend voor de kwaliteit van een LED kweeklamp. Een zeer krachtige kweeklamp zonder compleet spectrum zal ervoor zorgen dat uw plant Het PAR vermogen van een LED kweeklamp speelt een zeer belangrijke rol bij het bepalen van de kwaliteit van een LED kweeklamp. PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation. Het PAR vermogen geeft aan wat het lichtkracht is van een LED kweeklamp en hoeveel licht deze lamp produceert. Deze laatste informatie is belangrijk omdat planten door middel van lichtenergie koolstofdioxide omzetten naar koolhydraten, en zo meehelpt aan gezonde groei van de plant. Alleen een zeer krachtige LED kweeklamp is niet voldoende, het PAR vermogen moet ook optimaal zijn. Het PAR vermogen wordt gemeten in µmol per seconde (µmol/s). Deze hoeveelheid licht die wordt afgegeven heeft een directe invloed op de groei en ontwikkeling van uw planten. Lagere PAR waarden leiden tot tragere groei, terwijl hogere waarden leiden tot een snellere groei. Een kweeklamp met een lage PAR waarde (minder dan 100 µmol/s) wordt als minder krachtig ervaren. Kweeklampen met een hogere PAR waarde (meer dan 250 µmol/s) worden wel als krachtig ervaren. Het PAR vermogen is dus erg belangrijk om rekening mee te houden wanneer u een LED kweeklamp aanschaft. Alleen een kweeklamp met een compleet lichtspectrum en een hoog PAR vermogen kan optimaal kweeklicht leveren voor uw planten.

Lichtbehoefte per levensfase

 • Tijdens het kweken van groente en fruit is het nodig dat je begrijpt hoe belangrijk licht voor je planten is. Planten hebben namelijk verschillende lichtbehoeftes tijdens de verschillende levensfases. Wanneer deze lichtbehoeftes niet worden voldaan zal je plant zich niet optimaal ontwikkelen.
 • Tijdens de groeifase hebben je planten vooral blauw licht nodig. Dit blauwe licht is essentieel voor een goede en krachtige groei. Als je een LED kweeklamp met een hoog PAR vermogen gebruikt, zal dit ervoor zorgen dat je planten de energie die ze nodig hebben om optimaal te groeien krijgen.
 • Tijdens de bloeifase is het juiste licht equally important. Tijdens de bloeifase hebben je planten rode licht nodig om een krachtige bloei te stimuleren. De kleur rood bevordert de maximale overdracht van bloeikracht. Veel LED kweeklampen maken gebruik van dezelfde twee lichtsoorten, namelijk blauw en rood.
 • Tevens zijn er op de markt full-cycle spectrums, ofwel full-spectrum kweeklampen, die geschikt zijn voor de gehele levenscyclus van de planten. Binnen de collecties van dit type lampen zijn twee verschillende standen beschikbaar, namelijk groeispectrum en bloeispectrum. Hierdoor kun je eenvoudig overstappen van groeispectrum naar bloe

Verschillende lichtspectrums

Er zijn verschillende types led kweeklampen die je kunt gebruiken. Afhankelijk van de levenscyclus van je planten kan je verschillende types lampen gebruiken die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Het is noodzakelijk te weten hoe LED kweeklampen functioneren in combinatie met verschillende soorten lichtspectrum. Planten gebruiken lichtenergie om kooldioxide om te zetten naar koolhydraten die bijdragen aan een goede ontwikkeling en groei. Door middel van het lichtspectrum wordt dit proces beïnvloed. Er bestaan verschillende soorten lichtspectrums, die elk hun eigen voordelen hebben voor de ontwikkeling van uw planten.

Groeispectrum

Binnen ons assortiment vindt u een aantal groeilampen die bedoeld zijn voor de groeifase van uw planten. Met een dominant blauw lichtspectrum zijn deze led kweeklampen zeer geschikt om een efficiënte groei te bevorderen. Doordat de groeilamp voor de groeifase wordt gebruikt is het stroomverbruik vele malen minder als bij een full-cycle kweeklamp (voor de gehele plantencyclus). Door te kweken met led groeilampen biedt u uw planten een krachtige en zeer duurzame oplossing voor een optimale ontwikkeling. Bekijk hier ons complete aanbod led groeilampen.

Bloeispectrum

Tijdens de bloeifase is er een geheel ander spectrum nodig. In plaats van veel blauw licht, hebben je planten vooral rood licht nodig. Rood licht zoals in het bloeispectrum bevordert de opname van lichtenergie door de plant waardoor de bloei wordt gestimuleerd. Leds met een bloeispectrum zijn lichtbestuurde LED’s die specifiek ontworpen zijn voor het gebruik in tuinbouw. Ze geven overwegend rood licht af, wat betekent dat ze ideaal geschikt zijn om maximale bloeikracht over te brengen op de plant. Op deze manier zullen de lampen met een bloeispectrum de kwaliteit van de geteelde producten verbeteren. Door hun specifieke kleurstelling en lichtopbrengst zijn LED’s met een bloeispectrum uitermate geschikt voor de levenscyclus van de planten. Vanaf het eerste moment is het belangrijk om te begrijpen hoe het licht van LED’s met een bloeispectrum werkt. Dit artikel draait erom te leren over de verschillende soorten LED's met een bloeispectrum, hun effecten op planten en tips voor het kiezen van de juiste LED's met een bloeispectrum.

Full-Cycle

Voor de meeste soorten planten, is het full-cycle spectrum het beste. Dit type kweeklamp bevat zowel BL en Rood licht waarmee je planten door het hele levenscyclus kunnen ondersteunen. Met de meeste lampen uit ons assortiment, kun je met een simpele schakelaar overschakelen tussen de groeifase en de bloeifase. De meeste led kweeklampen binnen ons assortiment zijn groei en bloei kweeklampen. Deze klampen zijn voorzien van een groei en bloeispectrum. U kunt eenvoudig, doormiddel van een schakelaar, overgaan van groei naar bloei in één handomdraai. En dit zonder lampen te hoeven vervangen! De groei & bloeilampen zijn complete kweeklampen die geschikt zijn voor de volledige plantencyclus. Tijdens de groei branden de blauwe leds, en tijdens de bloeifase wordt de gehele lamp aangezet wat het spectrum tot bloei maakt. Tevens verbruiken deze kweeklampen tot wel 50% minder stroom dan traditionele HPS kweeklampen. Kweken is door led kweeklampen zéér eenvoudig, duurzaam en efficiënt. 

Full-spectrum

Binnen ons assortiment vindt u een aantal full-spectrum kweeklampen. Full-spectrum kweeklampen zijn uitgerust met één compleet lichtspectrum welk geschikt is voor de volledige plantencyclus. Het idee achter de full-spectrumlamp is dat dit kleurenspectrum de zon nabootst. Hierdoor worden uw planten voorzien van alle benodigde lichtkleuren om krachtig te groeien en bloeien. Als uw kweekruimte volledig donker is (zonder daglicht) adviseren wij te kweken met Full-spectrum kweeklampen. Doordat de meeste led kweeklampen alleen een groei en bloeispectrum uitstralen lopen uw planten een aantal belangrijke lichtkleuren mis. De Full-spectrum led kweeklampen stralen voor het oog een wit/geel achtig licht uit (net zoals de zon). Echter is het niet met het blote oog te zien dat het lichtspectrum is voorzien van alle kleuren van de regenboog. 

In dit artikel hebben we u meer geleerd over het belang van een goed lichtspectrum en de verschillende opties die er zijn tussen reguliere led kweeklampen, full-cycle spectrums en full-spectrums. We hebben ook wat informatie verstrekt over PAR vermogen en hoe bepaalde kleuren van het lichtspectrum invloed hebben op de groei van je planten. Tevens hebben we wat meer verteld over de verschillende types lampen en welke merken er zijn binnen ons assortiment. Het is belangrijk om te weten dat alleen een zeer krachtige led kweeklamp met een compleet lichtspectrum ervoor zorgt dat uw planten zich optimaal ontwikkelen. Tijdens de groeifase hebben uw planten vooral blauw licht nodig, terwijl rood licht nodig is tijdens hun bloeifase. U kunt twee verschillende spectrums bereiken binnen één kweeklamp door middel van een schakelaar en deze over te schakelen van groeispectrum naar bloeispectrum. Full-Spectrums zijn bedoeld en geschikt voor de gehele plantencyclus om effectief alle kleuren van de regenboog uit te stralen en het natuurlijk lichtspectrum van de zon te nabootsen. Met deze informatie hopen we dat u een beter inzicht heeft gekregen in het vaststellen van de kwaliteit van uw LED kweeklampen en waardoor u de meeste opbrengst kunt behalen uit uw kweekproject.

Lichtspectrum led kweeklampen

 

FAQ - Lichtspectrum led

 • Q: Wat is een LED kweeklamp?
  A: Een LED kweeklamp is een lamp die speciaal ontwikkeld is om aan de lichtbehoeften van planten te voldoen tijdens hun groei en bloei. Het PAR vermogen van deze lamp geeft de hoeveelheid licht aan die de plant gebruikt voor fotosynthese. Afhankelijk van het soort plant zal er een ander PAR vermogen nodig zijn.
 • Q: Waarom zou je een LED kweeklamp gebruiken?
  A: LED kweeklampen zijn een efficiënte manier om de lichthoeveelheid voor uw planten aan te passen. Ze produceren relatief weinig warmte, wat betekent dat er minder stroom nodig is om de lampen te verwarmen. Daarnaast hebben LED kweeklampen een lange levensduur, waardoor het vervangen van lampen wordt vermeden.
 • Q: Wat is het effect dat het lichspectrum heeft op de groei van planten?
  A: Tijdens de groeifase hebben planten thuis blauw licht nodig om sterker en sneller te groeien. Tijdens de bloeifase heeft de plant rode licht nodig om een krachtige bloei te stimuleren. Reguliere led kweeklampen zijn meestal voorzien van alleen blauw- en rood licht. Full-cycle spectrums combineren rode en blauwe leds met hun kleuren tegelijkertijd. Full-spectrum kweeklampen imiteren het natuurlijke licht zoals de zon.

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden